مسیر شروع سرمایه گذاری در بورس خیلی ساده است، اما این دنیای به ظاهر ساده برای شروع، آنقدر پیچیدگی دارد که ممکن است برای همیشه شما را ناامید و جیبتان را خالی کند. در این راهنما به زبان ساده گفتیم که سرمایه گذاری در بورس را از کجا باید شروع کنید و چه مزایا و معایبی در این راه پیش رویتان قرار گرفته است.
اگر تازه وارد دنیای بورس شدهاید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. در این مقاله راهکارهایی را آموزش دادیم که سرمایه گذاری در دنیای بورس انتخاب اولتان باشد و سراغ روشهای دیگر نروید.
فهرست موضوعات مقاله
راهنمای شروع سرمایه گذاری در بورس
در ورود به دنیای بورس سؤال خیلیها این است که چگونه در بازار بورس سرمایه گذاری کنیم یا برای سرمایه گذاری در بورس چه باید کرد. در پاسخ به این افراد باید گفت که مراحل شروع بورسی شدن خیلی سخت و پیچیده نیست. در ادامه مرحله به مرحله ورود به بازار بورس را به شما توضیح دادیم.
مراحل ورود به بازار بورس
در همین ابتدا باید توضیح بدهیم که برای بورسی شدن شما باید بدانید که فقط قرار نیست سود کنید و دنیای بورس ممکن است ضرر و زیان هم داشته باشد. البته اگر اهل تحمل ضرر و زیان نیستید، پیشنهاد میکنیم که سرمایه خودتان را در صندوق بگذارید.
اگر با صندوق های بورسی آشنایی ندارید، پیشنهاد میکنیم مقاله صندوق سرمایه گذاری چیست را بخوانید. در این مقاله کاملا توضیح دادیم که چطور میتوان سرمایه خود را در صندوقها قرار داد و بازده این روش سرمایه گذاری در بورس به چه صورت است.
مرحله اول: ثبت نام در سامانه سجام
سجام یا سامانه جامع اطلاعات مشتریان محل تولد یک سرمایه گذار بورسی است. یعنی شما بدون ثبت نام در این سامانه نمیتوانید وارد بازار معاملات بورس شوید. این سامانه برای خدمت رسانی به سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی ایجاد شده است. ثبت نام در سجام با کد ملی انجام میشود و هر فرد فقط یک بار میتواند اطلاعات خود را در این سامانه ثبت کند.
برای ثبت نام در سامانه سجام میتوانید به صورت مستقیم از سایت داراتو و کارگزاری آگاه اقدام کنید.
مرحله دوم: احراز هویت
پس از ثبت نام حالا نوبت آن است که صحت اطلاعات شما تایید شود. در حال حاضر همه این مراحل به صورت اینترنتی قابل انجام است و کمتر از 10 دقیقه از وقت شما را میگیرد.
مرحله سوم: دریافت کد بورسی
کد بورسی شبیه به کد ملی شما در دنیای بورس و بازارهای مالی است. این کد ترکیبی از حروف و اعداد مختلف است؛ معمولا 5 عدد و 3 حرف دارد. معمولا این کد از سه حرف اول نام خانوادگی شما و ترکیب 5 عدد درست میشود.
مرحله چهارم: انتخاب کارگزاری
ثبت نام در کارگزاری برای خرید سهام آخرین مرحلهای است که باید انجام بدهید. کارگزاری هرچه معتبرتر باشد شما بهتر میتوانید از خدمات آن استفاده کنید. برای مثال میتوانید در کارگزاری آگاه ثبت نام کنید. کارگزار به صورت واسطه بین خریدار و فروشنده قرار میگیرد و برای انجام معاملات کارمزد میگیرد.
شما میتوانید به طور همزمان در چند کارگزاری ثبت نام کنید و محدودیتی برای این کار وجود ندارد. ثبت نام غیرحضوری و اینترنتی در کارگزاریها هم باعث شده تا همه افراد در هر کجا با هر امکاناتی بتوانند در کارگزاری مورد علاقه خود ثبت نام کنند.
مرحله پنجم: شروع معاملات در کارگزاری
در این مرحله مسیر سرمایه گذار شدن شما آغاز میشود. شما برای شروع معاملات به چهار شکل میتوانید فعالیت کنید.
- انجام معاملات به صورت حضوری در داخل کارگزاری
- انجام معاملات به صورت تلفنی
- ارسال درخواست به کارگزاری از طریق اینترنت
- خرید و فروش سهام به صورت شخصی
- ثبت نام در صندوقهای سرمایه گذاری و انجام معاملات به صورت غیر مستقیم
انتخاب روش سرمایه گذاری در بورس
در ورود به بازار سرمایه شما باید روش سرمایه گذاری خود را انتخاب کنید. با توجه به راهکارهایی که برای سرمایه گذاری در بورس در نظر گرفته شده، شما به دو روش مستقیم و غیر مستقیم میتوانید تجارت خود را شروع کنید. در ادامه توضیح دادیم که هر کدام از این دو روش به چه شکلی انجام میشوند.
سرمایه گذاری مستقیم
اگر درباره بازار بورس اطلاعات کافی دارید و با روشهای ترید کردن در این بازار آشنا هستید، به نظر میآید که شما میتوانید به صورت مستقیم سرمایه گذاری بورسی خود را شروع کنید.
اگر اهل ریسک نیستید و نمیخواهید سرمایه خود را به باد بدهید ورود مستقیم به بورس ممنوع!
سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس
سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس مثل یک خانه امن برای شماست؛ مخصوصا اگر در شهر بورسیها غریبه و تازه وارد هستید. پیشنهاد میکنیم که اگر اطلاعات کافی برای معاملات بورسی ندارید یا اصلا وقت این کار را ندارید، روش سرمایه گذاری غیر مستقیم را انتخاب کنید. در این حالت سرمایه شما در بازار بورس زیر نظر کارشناسان خبره رشد میکند.
یکی از بهترین روشهای غیر مستقیم سرمایه گذاری در بورس، ثبت نام در صندوقهای بورسی است.
سرمایه گذاری در بورس چه مزایایی دارد
مزایای سرمایه گذاری در بورس خیلی زیاد است. شما با قرار دادن سرمایه خود در بورس میتوان با یک سرمایه حتی ناچیز وارد پروژههای بزرگ تجاری شوید. سود این بازارها در صورت داشتن دانش کافی میتواند بالا باشد و به راحتی میتوانید یک درآمد ماهیانه اضافی داشته باشید. در ادامه به بررسی مهمترین مزایای سرمایه گذاری در بازار بورس پرداختیم.
سرمایه گذاری با کمترین سرمایه
حتما پیش آمده که بارها با خودتان گفتید که من پول فلان سرمایه گذاری را ندارم یا اصلا مگر میشود بدون پشتوانه مالی کاری را شروع کرد. بورس تا حدی این مشکل را حل کرده است. شما با یک سرمایه ناچیز (فقط 500 هزار تومان) میتوانید وارد بورس شوید.
البته پیشنهاد ما این است که برای موفقیت بیشتر در بازار بورس بین 3 تا 5 میلیون تومان پول وارد بازار کنید. شما با این مبالغ بعید است که بتوانید در حال حاضر یک کار ایجاد کنید.
نقدشوندگی بالا
سرمایه شما در بورس به راحتی قابل نقد شدن است. معمولا در روشهای دیگر نقد شوندگی پول به سرعت بورس نیست و شما باید زمان زیادی را صرف پیدا کردن مشتری و فروش دارایی خود کنید. در بورس پول شما تا 3 روز بعد به حساب شما واریز خواهد شد.
انعطاف زیاد در انجام معامله به روشهای مختلف
در بورس شما میتوانید در هر کجا و هر زمان خرید و فروش انجام بدهید. دلیل آن هم اینترنتی بودن معاملات بورسی است. البته از طریق تلفن یا به صورت حضوری هم میتوان معامله انجام داد. انعطاف زیاد در مدلها باعث شده تا همه افراد با هر سطح دانشی بتوانند در بورس سرمایه گذاری کنند.
پول ساز بودن
ممکن است این تیتر کمی غلط انداز باشد، اما فقط کافیست که بورس و تغییرات آن در بلند مدت نگاه کنید. پول شما در این بازار میتواند چندین برابر رشد داشته باشد یا به شدت کاهش پیدا کند. یک استراتژی درست به شما کمک میکند تا در بورس همیشه در سود باشید.
معایب سرمایه گذاری در بورس
معایب این بازار پر فراز و نشیب را هم نباید دست کم گرفت. اتفاقات سیاسی همیشه در این بازار تاثیر گذار بودند و خیلی وقتها هم ممکن است سیگنالهای اشتباه و استفاده از نظرات کارشناسان بی تجربه شما را دچار ضررهای مالی بسیاری کند. در ادامه به طور کامل توضیح دادیم که در بازار بورس با چه ضعفهایی روبرو خواهید شد.
آیا سرمایه گذاری در بورس خوب است؟
بستگی دارد. نمیتوان به طور قطعی گفت که سرمایه گذاری در بورس کار درستی است یا خیر. بورس میتواند روش مناسبی برای افزایش دارایی شما باشد، البته به شرط آنکه به آن دارایی وابسته نباشید. از طرفی شخصیت شما هم باید متناسب با این نوع سرمایه گذاری باشد.
برای مثال اگر شخصی هستید که برایتان از دست دادن دارایی خیلی سخت و غیر قابل تصور است، بهتر است به جای بورس در صندوقهای سرمایه گذاری وارد شوید. صندوقها برای شما تنوع بیشتری خواهند داشت و شانس افزایش سرمایه شما را بالاتر میبرند.
البته بازار بورس هم میتواند بهترین گزینه برای شما باشد، اما به شرط آنکه دانش و اطلاعات کافی داشته باشید و بدانید که با چه استراتژیها و نکاتی میتوان در این بازار به موفقیت رسید. در ادامه به معرفی استراتژیهای سرمایه گذاری در بورس پرداختهایم.
استراتژی های شروع سرمایه گذاری در بورس
نکات قابل توجه برای سرمایه گذاری و کسب درآمد در بورس وجود دارد که با دانستن آنها میتوانید عملکرد بهتری در این بازار داشته باشید. پیشنهاد ما این است که حتما مواردی که در ادامه گفته میشود رعایت کنید تا بیشترین سود را در بازارهای مالی داشته باشید.
کسب آموزش و اطلاعات
در دنیای بورس باید پذیرنده خوبی باشید و از اطلاعات دیگران استفاده کنید. البته نه اطلاعات هر شخصی و سعی کنید افراد ماهر در زمینه پیش بینی بازارهای مالی را پیدا کنید. تحلیل گران EPS یا سود سهام میتوانند به شما کمک کنند تا خرید بهتری انجام بدهید. پیشنهاد میکنیم برای مشاوره مالی در زمینه سرمایه گذاری بورسی با مشاوران داراتو در ارتباط باشید.
تعیین بازه سرمایه گذاری
حتما در شروع کار در بورس یک افق زمانی برای خودتان تعیین کنید. قرار نیست پول شما در بورس به صورت مادام العمر بخوابد. یک بازه زمانی مناسب تعیین کنید و پولتان را در این بازه زمانی سرمایه گذاری کنید.
با پول زیاد وارد بازار بورس نشوید
توجه داشته باشید که سرمایه گذاری شما در بورس نباید با تمام داراییهای شما شروع بشود. بهتر است برای شروع مازاد سرمایه خود را وارد این بازار کنید. حتی حرفهایهای بورس هم همه داراییهای نقدی و غیر نقدی خود را وارد بورس نمیکنند. گاهی هم برخی برای ورود به این بازار وام میگیرند یا از کسی پول قرض میگیرند. این ریسکها در بورس خیلی خطرناک است و باید حتما آنها را ترک کنید.
صندوقها را بشناسید
شناخت صندوقها برای سرمایه گذاری به شما کمک میکند تا استراتژی بورسی متفاوتی داشته باشید. مثلا اگر دیدید که وقت کافی برای خرید و فروش در بورس را ندارید، یک صندوق خوب پیدا کنید و سرمایه خودتان را در آن بگذارید. دیگر حتی بدون دانش و بدون صرف وقت میتوانید سود بگیرید. البته توجه کنید که صندوق معتبر باشد.
همچنین با صندوقها میتوانید ریسک سرمایه گذاری را کاهش بدهید. در حال حاضر صندوقهای کالایی مثل صندوق طلا و سکه و صندوقهای سهامی و ترکیبی وجود دارند که باعث شدند تا شکل سرمایه گذاری در بورس خیلی متفاوت بشود.
صبر و حوصله داشته باشید
بازار بورس، بازار یک شبه پولدار شدن نیست. لطفا این جمله را همیشه به یاد داشته باشید. شما با این بازار نمیتوانید در کوتاه مدت به سود بالایی برسید. در بورس باید صبر و حوصله داشته باشید و بتوانید پیش بینی کنید.
یادگیری مفاهیم و قوانین بورس
برای موفقیت در بازار بورس شما باید دانش لازم برای بررسی تغییرات شاخص بورس را داشته باشید. برای این کار روشهایی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان وضعیت گذشته، وضعیت فعلی و آینده سهم را بررسی کرد. این پیش بینیها قطعی نیستند، اما اگر دانش لازم برای پیش بینی را داشته باشید، به راحتی میتوانید در بورس سود کنید.
یادگیری بهره مرکب
یکی از اصطلاحات مهم در بورس اصطلاح بهره مرکب است. مقدار بدست آمده در این حالت به شما نشان میدهد که یک سهم در چند روز یا چند سال متوالی چقدر سود میدهد.
آشنایی با میزان سود سهمها
شما برای اینکه در بازار بورس موفق شوید باید به تغییرات شاخص بورس توجه کنید. سود سهم که EPS نامیده میشود، با کم کردن هزینههای شرکت از درآمدهای آن به دست میآید. هر شرکت بورسی موظف است این مقدار به دست آمده را بین سهامداران تقسیم کند. سود سهم میتواند شاخصی برای بررسی عملکرد و کارایی شرکت باشد.
یادگیری روشهای تحلیل سهام
تحلیل بورسی هم کار خیلی جذاب و شیرینی است و هم کار پر ریسک و پر خطر. ممکن است شما با چند تا تحلیل به یکی از قهار ترین تحلیلگران بورس تبدیل شوید، اما به سادگی با یک تحلیل غلط کلی آدم را متضرر کنید. اما به طور کلی دو روش تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال خیلی رواج پیدا کرده است.
پیشنهاد میشود که در صورت امکان حداقل این دو روش تحلیل را یاد بگیرید. ممکن است یادگیری این روشها خیلی سخت باشد، اما بعد از مدتی و کسب تجربه میبینید که با این روشها چقدر میتوان سود کسب کرد.
سرمایه گذاری در بورس مناسب چه کسانی است؟
برای ورود به بازار بورس شما باید شخصیت مالی خودتان را بشناسید. شخصیت مالی شما هم از طریق بررسی میزان ریسک پذیری شما در فعالیتهای مالی به دست میآید. برای به دست آوردن این شاخص شما باید در آزمون ریسک سنجی شرکت کنید. پس بهتر است برای اینکه ببینید سرمایه گذاری در بورس برای شما مناسب است یا خیر، ابتدا مشخص کنید که چقدر توان ریسک کردن دارید.
براساس سطح ریسک شما میتوان متوجه شد که حضور شما در بازار بورس و خرید و فروش در این بازار منطقی است یا خیر. همچنین در این بررسی متوجه میشوید که در این بازار باید به صورت مستقیم وارد شوید یا ورود غیر مستقیم در بازار بورس برای شما گزینه بهتری است.
ویژگیهای شخصیتی افراد سرمایه گذار در بورس
بعد از اینکه فهمیدید چقدر ریسک پذیر هستید، حالا پیشنهاد میکنیم که ببینید ویژگیهای یک فرد بورسی را دارید یا خیر. ویژگیهای اصلی یک سرمایه گذار بورسی از قرار زیر است:
- پذیرنده و یادگیرنده است.
- صبر و حوصله دارد و انسان خونسردی است.
- قابلیت تحلیل و بررسی عملکرد معاملهگرها و سرمایه گذاران حرفهای را دارد.
- یک مدیر حرفهای ریسک و سرمایه است و بلد است چطور سرمایه خود را حفظ کند.
- بی گدار به آب نمیزند! یعنی بدون دانش وارد بازار بورس نمیشود.
- به هر سیگنال و توصیهای اعتماد نمیکند.
- دنبال یک شبه پولدار شدن نیست.
- معاملات سودده باعث نمیشود تا همه سرمایه خود را صرف بورس کند.
حداقل سرمایه گذاری در بورس
سرمایه گذاری در بورس با 500 هزارتومان هم ممکن است. یعنی در واقع شما برای ورود به بورس به راحتی میتوانید با مبلغ 500 هزارتومان از طریق کارگزاریها و سامانههای آنلاین بورسی سرمایه گذاری خود را شروع کنید.
با این حساب اگر نمیدانید که با چه مبلغی میتوان در بورس سرمایه گذاری کرد، باید بدانید که ورود به بورس با ۵۰۰ هزار تومان هم امکان پذیر است و البته این حداقل سرمایه برای ورود به بورس است. در واقع شما با مبلغ کمتر از 500 هزار تومان نمیتوانید در بازار اوراق بهادار کار خود را شروع کنید.
چه زمانی در بورس سرمایه گذاری کنیم
از نظر زمانی معاملات بورس از ساعت 9 صبح تا ساعت 12:30 ظهر انجام میشود. همچنین یک پیش گشایش هم ساعت 9 و حدود ساعت 8:45 دقیقه تا 9 ایجاد میشود. در زمان پیش گشایش کاربران تنها میتوانند سفارشات را ارسال کنند و معاملهای انجام نمیشود.
با این حساب باید گفت که برای شروع سرمایه گذاری در بورس شما حتما باید هر روز صبح در صف معاملات حضور داشته باشید و تغییرات عرضه و خرید و فروش سهامها را دنبال کنید.